Nieuws

18 December 2016

Toesj H1 behoudt ongeslagen status

Op een vrijdagavondavond om 21:15 uur een wedstrijd spelen in een zaal waar de mannen van Toesj het traditioneel moeilijk hebben. Op voorhand dus zeker geen gelopen race. Door hun ongeslagen status in de 1e klasse stapte Toesj dit jaar toch vol vertrouwen het veld in. Renswoude H3 had deze avond echter andere plannen.

Het tijdstip en de luide zaal hadden direct impact op Toesj. Renswoude kwam in de eerste set dan ook sterk uit de startblokken en nam brutaal de leiding. Verdedigend kon Toesj geen vuist maken tegen de slim geslagen ballen van Renswoude. De set-ups die wel goed bij de aanvallers kwamen werden echter zonder overtuiging geslagen. Al vrij snel liep Toesj een onoverbrugbare achterstand op en verloor deze set met 25-15. De grootste nederlaag in een set dit seizoen.

Toesj wist dat het beter moest, dat het beter kon. Vanaf het begin van de tweede set was direct duidelijk dat de mannen met een andere instelling het veld op was gekomen. Renswoude bleef veel druk uitoefenen, maar Roy Uijting wist zijn verdediging zo te organiseren dat de service- en de rallypass zuiver bij de spelverdeler kwam. Beide teams liepen gelijk op tot 8-8 toen Stefan Roskam aan service kwam. Met een sterke servicereeks zorgde hij ervoor dat Renswoude moeite had met het opzetten van aanvallen. Het blok van Toesj deed de rest. De mannen konden daardoor uitlopen naar 8-17. Ondanks wat schoonheidsfoutjes aan het einde won Toesj deze set uiteindelijk vrij eenvoudig met 15-25.

Met een gelijke stand en een goed gevoel ging Toesj de derde set in. Toesj verviel echter meteen weer in het niveau van de eerste set. Ondanks dat de verdediging goed bleef functioneren kon aanvallend niet het verschil worden gemaakt tegen het sterke blok van Renswoude. Mede dankzij de sterke sprongservice van één van de spelers kon Renswoude in de loop van de set een comfortabele voorsprong pakken die werd uitgebouwd naar 22-15. Toesj worstelde zichtbaar met zichzelf, maar heeft dit seizoen al meermaals laten zien dat een grote achterstand overbrugbaar is. Van het één op het andere moment leek Toesj hierdoor geïnspireerd. Door druk uit te oefenen op de verdediging van Renswoude met moeilijke services en sterk geplaatste aanvallen wist Toesj de achterstand om te buigen naar een gelijke stand van 23-23. Toesj liet hierdoor wederom zijn veerkracht in moeilijke situaties zien. Door een onmogelijke bal en een servicefout moest Toesj echter toch zijn meerdere erkennen in Renswoude (25-23).

Aan het begin van de vierde set moest Toesj door een blessure noodgedwongen het 4-2 systeem spelen. Een systeem waarin Toesj dit seizoen al meerdere malen sterk heeft gespeeld. Bijkomend voordeel was dat spelverdelers Wouter Steenvoorden en Ivo Brouwers de hele avond al sterk stonden te spelen. Ook ditmaal bleek deze noodzakelijke tactische wijziging een verlossing voor Toesj. De rust kwam volledig terug in het spel en langzamerhand begonnen de mannen weer in zichzelf te geloven. Ook in deze set maakte de druk op de verdediging van Renswoude het verschil. De set werd relatief eenvoudig gewonnen met 15-25.

Een vijfde set was nodig om een winnaar te bepalen. De weerstand van Renswoude was echter gebroken. Toesj kon rustig punt voor punt het verloop van de set dicteren en won met 8-15. Een slechte dag voor Toesj tegen een team die, naar eigen zeggen, zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Een recept waardoor de mannen van Toesj de afgelopen jaren meermaals een nederlaag moesten incasseren. Des te knapper dat Toesj dit seizoen zijn ongeslagen status ook na zo’n wedstrijd heeft weten te behouden. De meegereisde supporters hebben hier een belangrijke bijdrage aan gehad. Dank jullie wel!

Toesj bestaat in 2017 alweer 45 jaar. Heren 1 mag dit jubileumjaar op 7 januari thuis openen met de topper tegen TIVOC H1. Kom en schreeuw de mannen naar een overwinning om de opening van het jubileumjaar extra glans te geven.