Nieuws

8 January 2017

TOESJ H1 OPENT STERK IN JUBILEUMJAAR

In het eerste weekend van 2017 stond de inhaalwedstrijd tegen TIVOC H1 op het programma. Een prachtig affiche tegen de huidige nummer 3 om het jubileumjaar van Toesj te openen. Het publiek was dan ook in grote getalen uitgelopen om de mannen naar een overwinning te schreeuwen. Al tijdens de warming-up moest coach Michiel Uijting een eerste tegenvaller incasseren doordat Ference Verstappen geblesseerd uitviel. Hierdoor kreeg de 17-jarige Floris de Bruijn onverwacht al vanaf het eerste fluitsignaal de kans zichzelf in de basis te bewijzen.

Toesj begon de eerste set voortvarend door de tegenstander met de service direct onder druk te zetten. Verdedigend wist TIVOC niet hoe ze hierop moesten reageren. Toesj liep dan ook snel uit naar een comfortabele 9-1 voorsprong. TIVOC was alleen niet naar Heteren gekomen om zonder tegenstand 5 punten af te geven. Na een time-out wist TIVOC zich op miraculeuze wijze te herpakken door juist aanvallend de mannen van Toesj onder druk te zetten. De achterstand werd door goed aanvalsspel dan ook omgebogen naar een voorsprong van 14-16. Op dat moment besloot coach Michiel Uijting de ervaren Ivo Brouwers in te brengen. Dit gaf direct de nodige rust in het spel van Toesj, maar kon niet voorkomen dat de mannen achter de feiten aan bleven lopen. TIVOC kreeg uiteindelijk 3 mogelijkheden om de set naar zich toe te trekken (21-24). De mannen van Toesj hebben dit seizoen al meermaals laten zien juist in deze benarde situaties het beste in zichzelf naar boven te kunnen halen. De setpoints werden door voortreffelijke aanvallen van onder andere Mark Jansen weggewerkt (24-24). Door een ongelukkig vallende bal kreeg TIVOC alsnog een 4e setpoint, maar ook deze wisten ze niet te verzilveren. Het setpoint voor Toesj was gelijk raak waarmee de eerste set werd binnengehaald (27-25).

Het was direct duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. De tweede set ging lange tijd mooi gelijk op. Beide teams wisten met goed aanvalsspel de tegenstander vooral verdedigend onder druk te zetten. In de zaal was de spanning dan ook om te snijden toen op 20-20 beide teams nog steeds niet voor elkaar onderdeden. Om ook de tweede set naar zich toe te trekken moest Toesj een tandje bij zetten. Dit was gelukkig niet teveel gevraagd. Aanvallend wisten Mark Brienen en Maarten van Heumen de verdediging van TIVOC de laatste punten volledig lam te leggen, mede doordat Stefan Roskam en Floris de Bruijn het middenblok goed onder controle hadden. TIVOC had in deze fase niets meer in te brengen. De set werd dan ook alsnog makkelijk met 25-21 gewonnen.

Het verschil in krachtsverhoudingen werd vooral in de derde en vierde set duidelijk. Toesj speelde zonder remmingen en vol zelfvertrouwen een goed tweede deel van de wedstrijd. TIVOC had hierop geen enkel antwoord waardoor hun spel steeds verder inzakte. Toesj kwam dan ook niet meer in de problemen. Na de derde set met 25-12 te hebben gewonnen kon Floris de Bruijn met een sterke reeks de wedstrijd uitserveren. Met een volledig mislukte sprongservice die op wonderbaarlijke wijze binnen één meter van het net op de grond viel wist hij met een ace het laatste punt binnen te slepen (25-11). Al met al een eenvoudige wedstrijd in een voor H1 drukke volleybalmaand.